Een vlucht regenwulpen van Maarten 't Hart

Nederland Leest-boek van 1 t/m 30 november 2014

Een vlucht regenwulpen van Maarten ’t Hart staat centraal tijdens Nederland Leest 2014. Het boek uit 1978 is een klassieker. Het gaat over een door afkomst en opvoeding tot isolement gedoemd kind, wiens angsten verzacht worden door een grote opmerkingsgave en een diepe liefde voor de natuur. Een vlucht regenwulpen is een onvergetelijk verhaal uit een tijd toen Nederland nog een universum was, en een dorpje de hele wereld. Het boek wordt tijdens de campagneperiode van zaterdag 1 november t/m zondag 30 november 2014 gratis door de openbare bibliotheken aan hun leden verstrekt. Voor de boekhandel wordt een luxe editie uitgebracht.

Maarten 't Hart  (25 november 1944) studeerde Ethologie en promoveerde in 1978 op een proefschrift over het doorkruipgedrag van de driedoornige stekelbaars. Zijn schrijverscarrière begon met de roman Stenen voor een ransuil (1971). Met Een vlucht regenwulpen (1978) brak Maarten 't Hart door naar het grote publiek. Er zijn bijna anderhalf miljoen exemplaren van verkocht en het werd in 1981 succesvol verfilmd door Ate de Jong met in de hoofdrol Jeroen Krabbé.

Maarten ‘t Hart won o.a. de Multatuliprijs (Het vrome volk) en De Gouden Strop (Het woeden der gehele wereld). In 2012 verschenen zijn - grotendeels eerder in NRC Handelsblad gepubliceerde - erudiete en soms hilarische tuincolumns in de bundel De groene overmacht. Maarten 't Harts werk werd onder andere vertaald in het Zweeds, Duits, Frans, Pools, Bulgaars, Italiaans, Hongaars en Russisch.

Nederland Leest wordt in 2014 voor de negende keer georganiseerd. Onlangs werd Nederland Leest 2013 groots afgesloten in Naturalis in Leiden. In deze campagne stond Erik of het klein insectenboekvan Godfried Bomans centraalNederland Leest is een initiatief van de CPNB, in samenwerking met de VOB (Vereniging Openbare Bibliotheken). Meer informatie op deze website onder: Over Nederland Leest.

Foto Maarten 't Hart: © Tessa Posthuma de Boer